עידן טכנולוגי

לאורך כל שנה”ל מגיעים מתנדבים לעידן טכנולוגי- מרכז אזורי משותף לפיתוח טכנולוגי, חדשנות חינוכית ותעסוקה שנמצא בעמק המעיינות. למרכז מגיעים תלמידים מבתי ספר ברחבי העמק להעשרה של סדנאות בנושאים טכנולוגיים שונים.
ענבר, מתנדבת בעידן מספרת על החוויה:
“הגענו לעידן טכנולוגי פעמיים בשבוע. כחדשה בעמק, עידן טכנולוגי הצטייר בעיני כמקום שיפיח את הקדמה הטכנולוגית בעמק המעיינות. ואכן כך הוא. הוא פותח צוהר ליצירה מקורית, להתבטאות עצמית ועצמאית- במלוא מובן המילה ובעיני, שובר מוסכמות לכל דבר. הוא מנכיח באוויר את העובדה שאם אתה רוצה, אתה מסוגל. בדר״כ אנו רואים בתחומים אחרים שמייצגים אמירה זו בקלות, אך כאן עידן טכנולוגי תופס מקום בנבחרת. הם מפוצצים את המוסכמה החברתית שכלי הבנייה הם נחלת ׳עולם המבוגרים׳ בלבד. שם ילדים לומדים, מכירים, בוחנים, חושבים, מסיקים ומחכימים בעזרת כל החושים, והאמצעי הוא קודם כל הידיים. המקום, המרחב המעוצב שמעודד מעוף ויצירה וכמובן הצוות, מאפשריםלכל ילד או ילדה, נער ונערה את המקום לפתח ולהתפתח, להתנסות, לטעות, לתקן ובסוף להנות מהחוויה שבעשייה”.
המתנדבים מסייעים בבניית מערכי שיעור/סדנאות במרכז, וכעוזרי מדריך עם קבוצות התלמידים. “פגשנו בילדים ובבני הנוער של העמק, ליווינו אותם בלימוד הייחודי של עידן, וניסינו לפתוח בפניהם דלת חיובית ללימוד טכנולוגי. אחד מהליוויים שהשתתפנו בו היה חונכויות אישיות. זכיתי להכיר קבוצה של בנות אינטיליגנטיות, אשר עשירות בצחוק, אהבה ויצירתיות. הן היו לי להזדמנות להבחין באחר, לפתוח בפניו אופציה להביע את עצמו בביטחון, ולהנות. במפגש חונכות הראשון שלי עם כל חונכות, הצבתי בפניהן את העובדה הפשוטה ביותר של עידן טכנולוגי- כל מה שקיים בתוך עידן עומד לשירותכם. אומנם זו אמירת נאמנות טכנית להצגת המקום, אך היא החדירה בי חזון עמוק עד כמה הכל אפשרי”.
בין התלמידים למתנדבים נרקם קשר מיוחד וארוך, שהגיע לסיומו בסוף שנה כאשר התלמידים נפרדו מהמתנדבים בפרידה מרגשת והעניקו להם ברכות מקסימות שנגעו לליבם של כל המעורבים בעשייה.
מור קרסין, מנהלת המרכז, מספרת על העבודה עם המתנדבים:
“ענבר, נועם, אמיר וזיו הם ארבעת המתנדבים שהיו חלק מהצוות של עידן טכנולוגי במהלך שנת הפעילות שהסתיימה. פעמיים בשבוע, בימי ד’ ובימי א’ אחר הצהריים, הגיעו עם מוטיבציה רבה להוביל עשייה ייחודית במרחבים של עידן טכנולוגי.
במהלך השנה הם רכשו ידע רב בהפעלת מגוון רחב של כלים טכנולוגים והעבירו אותו במפגשים עם ילדי עמק המעיינות והאזור. המפגשים של הילדים עם המתנדבים בעידן אפשרו חונכויות אישיות ובקבוצות קטנות, לפי דרישות בתי הספר וכמלווים של כיתות שהגיעו לשיעורים בעידן כחלק מיום הלימודים שלהם. הם הפכו לדמויות משמעותיות בתוך עידן ולתלמידי בתי הספר.
זו השנה השלישית בה מגיעים אלינו מתנדבים מחיברותא, ומשנה לשנה אנחנו לומדים יחד לעבוד טוב ונכון יותר במשותף. נהנינו מאוד מהעבודה המשותפת, ואנו מאחלים לכולם הצלחה בדרכם החדשה ותמיד נשמח לראותם כשיבואו לעמק”.

בית ספר דרור

בי”ס דרור אשר נמצא בקיבוץ מסילות הינו בית חינוך וטיפול בילדים עם לקויות תקשורת המאובחנים כילדים עם אוטיזם המונה כ- 40 ילדים.
חניכי המכינה מגיעים פעם בשבוע לעבודת התנדבות עם הילדים בכיתות השונות.לאורך השנים בהן אנו פעילים בב”ס דרור אנו עדים להצלחתו של הפרויקט הן ברמה הפרטנית אצל כל אחד מהילדים והן ברמה הבית ספרית. הקשר המיוחד הנרקם בין הילדים לחניכים משפיע רבות על התפתחות הילדים וכן תורם לעיצוב אישיותם הבוגרת של החניכים המשתתפים בפרויקט.
יוסי רופאייזן, מלווה מתנדבים בבי”הס מסכם את הפעילות שלנו:
“מזה 10 שנים שאנו מקבלים בברכה את מתנדבי המכינה.
הם נכנסים בחששות, ציפיות אל ה”לא נודע” ומסיימים את השנה עם ברק בעיניים, התרגשות רבה ותחושה של עשייה משמעותית וקבלה של דברים רבים שיישאו איתם תמיד.
הם מתנסים בעיקר באימון הילדים ברכיבה על אופניים, בשחייה בבריכה ובפרויקט אישי של כל אחד בכיתה בה הוא מתנדב.
קשר עמוק (ולארוך שנים) שנוצר כאן בינם לבין מרכיבים בצוות הוא ערך מוסף שאנו לוקחים עמנו. עזרתם משמעותית מאוד עבורנו וכל הנראה גם רובד משמעותי בבניית מרכיב אישיותם.”
בשם הצוות כולו, יוסי רופאייזן- מלווה מתנדבים

שביל העמק

שביל העמק הוא פרויקט חינוכי פרי יוזמת מכינת העמק והמועצה אזורית עמק המעיינות. השביל עובר במרבית אתרי הטבע, נוף, היסטוריה ומורשת של העמק וסביבותיו, במעיינות הרבים הפזורים במרחב ובסמוך לכל יישובי המועצה.

המכינה מפעילה פרויקטים חינוכיים- קהילתיים רבים על השביל, כחלק מפעילות לחיזוק תחושת השייכות לאזור.
השנה הוקמה יוזמה חדשה במכינה הנקראת “שישי בשביל” במסגרת פעילות זו נפגשים כשלושים תלמידי בי”ס ביכורה עם צוות שביל העמק המורכב מתלמידי המכינה. הרציונל העומד מאחורי יוזמה ברוכה זו הוא כי ישנו משנה תוקף לחיבור בין ילדי האזור לבין הסביבה הטבעית בה הם גרים.
חיבור זה מביא להעצמת הקשר, הזהות והשייכות של הילדים הצעירים עם נוף מולדתם.
חניכי המכינה מעבירים הדרכות אודות שביל העמק ופעילויות חינוכיות וחווייתיות בימי שישי לאורך כל שנת הלימודים.

פותחים עתיד

החניכים מתנדבים בפרויקט ליווי וחונכות לילדים בגילאי בי”ס יסודי אשר פועל בשותפות עם תכנית “פותחים עתיד” בעמק המעיינות. חזון הפרויקט הוא להעניק לכל ילד בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית של מדינת ישראל, את הביטחון, ההזדמנויות והכלים להצליח על ידי מימוש הפוטנציאל הייחודי הטמון בהם.

כ-30 חניכים מגיעים לתל תאומים, רוויה, רחוב, שדי תרומות , ירדנה, בית יוסף ובית שאן ומקיימים מפגש אישי עם ילדים בכיתות א’-ח. מטרתה של החונכות היא לטעת בכל ילד וילדה את האמונה, כי טמון בהם אוסף ייחודי של יכולות, עוצמות וכישרונות על מנת לסייע לילד בפיתוח דימוי עצמי חיובי, להגיע להישגים בלימודים ולנהל חיים עצמאיים כבוגר. על פי תפיסתנו החינוכית הנתינה כלפי חוץ היא למעשה קבלה, וכך שני הצדדים יוצאים מורווחים.

גיל עוז

עמותת “גיל-עוז” השוכנת בעמק המעיינות, הינה בית חם ומוסד ותיק ומוכר בעמק, הפועל עבור ותיקי האזור ומעניק פעילות ענפה במגוון תחומים לבני ה- 60+ ולמשפחותיהם.

החניכים מתנדבים באופן שוטף לכל אורך השנה במרכז היום של גיל-עוז בליווי פרטני של קשישים, העברת משבצות תוכן לקבוצות קבועות וסיוע לצוות המרכז בהיבט התפעולי. החניכים כולם שותפים לאירועי השיא של גיל-עוז, מעבירה ערבי שירה בציבור ומשתתפים בחוגים השונים המועברים במקום.

חניכה מהמכינה מספרת על הקשר המיוחד שנוצר בינה לבין ותיקי העמק בגיל-עוז: “גיל עוז זה להגיע ביום רביעי לתחנת הסעה ולעלות עליה, וישר להתחיל את ההתנדבות בקבלת פנים של הקשישים שעולים איתי להסעה, ושיחות חולין על שלומם. בהגעה למרכז, ברגע פסיעתי לשם הייתי מקבלת הרגשה של בית. עם הדר ואהובה הנהדרות שעובדות שם בלי הפסקה, שמקבלות את פנייך תמיד באהבה, וכל קשיש בברכת ״בוקר טוב״ או ״כמה כיף לראות אותך שוב״. בהתנדבות עוברים עם הקשישים סדנת אפייה, קרמיקה, משחקי שולחן, פינת יצירה, עיסת נייר, עזרה במחשבים, פעילויות מגוונות בחגים, הקשבה לסיפורים אישיים מרתקים והתחברות מעמיקה עם האנשים והצוות. בגיל עוז נפתחים לעולם אחר, שפחות מוכר לחברה שלנו, השכבת גיל המבוגרת יותר. אתה נחשף לאירועים ולקשרים שלא ידעת עליהם, ובעיקר- אתה לומד המון. ההתנדבות בשבילי הייתה עוגן השנה. כל השבוע הייתי מחכה במיוחד ליום רביעי. בין אם זה לשבת בהפסקת קפה עם בתיה ולדבר על השבוע שעבר עליה, או לשבת עם יצחק על המחשב וללמוד פרשת שבוע, ובין אם זה לשחק רמי עם רבקה או לאפות עם רותי. גיל עוז זוהי לא רק התנדבות, אלא בית חם ואוהב, משפחה שנייה שהתווספה אליי השנה בנוסף למכינה”.

בית ספר ביכורה

במסגרת ימי ההתנדבות השבועיים של המכינה, מגיעים החניכים לבי”ס ומעבירים חניכה פרטנית לתלמידים בעלי לקויות למידה, בליווי הצוות החינוכי. כל תלמיד מורגש ובעל נוכחות כיוון שבית הספר מורכב מכיתה אחת בכל שכבה וכך נוצרת אווירה מאוד חמה ומשפחתית. עבודה מיוחדת זו מאפשרת לחניכים הכרות עם אווירה בית ספרית שונה ממה שהכירו עד כה, למידת שפה תרבותית חדשה והתמודדות חדשה ומאתגרת. עבודה מיוחדת זו מאפשרת לחניכים הכרות עם אווירה בית ספרית שונה ממה שהכירו עד כה, למידת שפה תרבותית חדשה והתמודדות חדשה ומאתגרת. בסיום השנה נוצר קשר אישי חזק ומיוחד בין הילדים לחניכים ואנו רואים שיפור ניכר בהישגי התלמידים ובנורמות ההתנהגות היום יומיות.
חניכה מהחניכה מסכמת את שנת ההתנדבות בבי”ס:
“במהלך שנת ההתנדבות למדתי כיצד לא לוותר על אף ילד , למדתי כיצד להיות סובלנית כלפי הילדים, כיצד לאבחן תגובות שאינן שגרתיות באירועים שונים ובעיקר למדתי איך כל אחד מהתלמידים הוא בעל עולם וגוון מיוחד משל עצמו . צוות ההנהלה והמורות הדריכו אותנו כיצד לשמור על שאיפות גבוהות לאורך כל הדרך , לא לוותר ולמצוא את מקור המוטיבציה והאמונה בכל תלמיד ותלמידה לאורך כל הדרך. למדתי שגם אם לפעמים אני לא מרגישה משמעותית עבור הילדים- בסופו של דבר, כל אירוע קטן שנעשה יחד איתם נהפך למשמעותי עבורם.
למדתי עד כמה חשובה הדוגמא האישית מולם, אך בסופו של דבר היחס האישי והתעניינות היא זו שעוזרת להם להתנהל במהלך חייהם, בין כל הקשיים היום יומיים בבי”ס או בבית.
כעת , אחרי שסיימתי את המפגש האחרון בבית הספר אני מבינה עד כמה מיוחד המקום הזה עבורי.”

בשביל העמק פרויקט קהילתי

מחזור ג’ של מכינת העמק לקח על עצמו להקים פרויקט חדש ומשמעותי בעמק המעיינות, חניכי המכינה החליטו לפרוץ שביל חדש העובר ביישובים, באתרי המורשת, במעיינות ובפינות חמד שבאזור, השביל נקרא “שביל העמק”.   מאז ועד היום משמש השביל כפלטפורמה לפעילויות חינוכיות רבות ומקודם ע”י שיתוף פעולה של עמותת חיברותא עם המועצה האזורית והחברה הכלכלית עמק המעיינות, רט”ג , רשות הניקוז והוועדה לשבילי ישראל. למרות ההתקדמות הרבה נראה כי מימוש הפוטנציאל הגלום בשביל טרם הגיע לסיומו. לשם כך הקימה העמותה תכנית חינוכית חדשה הנקראת “בשביל העמק”. מטרתה המרכזית של תכנית זו, אשר פונה לקהילות העמק השונות, היא ליצור נרטיב משותף לילדי ובני הנוער בעמק המורכב מסיפור אישי-יישובי-אזורי. להביא לחיבור עמוק, שייכות, וגאוות יחידה של קהילות האזור ובמיוחד של הילדים והנוער אל העמק הנפלא שלנו ,לפתח את הקהילתיות ברובד החינוכי והחברתי דרך אהבת הארץ , הכרות עם ה”אחר” וחיבור הקהילות לשביל.
אנו רואים צורך, אך גם הזדמנות אדירה לקידום מפגש של נוער בפריפריה עם הנופים הפיזיים והאנושיים שסביבו, כשחיזוק תחושת השייכות ליישוב ולאזור מהווה משאב עצום לפיתוח משמעות, שייכות ומחויבות שלבני הנוער וחיבורם לקהילה ובכך מחזקת באופן הדדי את צמיחתה וחוסנה של הקהילה.
למעשה, היעד בפועל הוא שכל אחד מילדי העמק מגיל הגן ועד סיום יב’, יעבור את כל השביל דרך טיול, התנדבות, ניווט, הדרכה, שנת בר/בת מצווה, שילוב בעלי צרכים מיוחדים ועוד. הפרויקט מותאם לכל יישוב בהתאם לצרכים והיכולות של הקהילה.